Fakta vai fiktio? Mitä juniorin luistimen valinnasta oikeasti pitäisi tietää.

Fakta vai fiktio? Mitä juniorin luistimen valinnasta oikeasti pitäisi tietää.

Luistimen valinta on paljon enemmän kuin oikean koon etsimistä.

Oikein valitut luistimet voivat parantaa nuoren pelaajan kehitystä, kun taas vääränlaiset voivat hidastaa sitä tai pahimmillaan jopa altistaa lajista etääntymiselle.

1. Istuvuus on tärkeämpää kuin hinta tai brändi

Harhaluulo: "Kalleimmat luistimet ovat aina parhaat."

Totuus: junioripelaajalle oikeanlainen istuvuus (= pituus, leveys, syvyys) ja mukavuus ovat tärkeämpää kuin huipputason materiaalit tai ominaisuudet, joita lapsi ei vielä hyödynnä täysimääräisesti. Liian jäykät tai väärin istuvat luistimet voivat haitata jalan kasvua ja vaikeuttaa jäällä liikkumista. Koon suhteen nuorten luistimet on järkevää pitää enintään puoli kokoa ’liian suurina’. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kantapään ja kantakupin väliin mahtuu yksi sormi.

2. Pelaajan taso ja harjoittelun määrä ratkaisevat

Aloittelijalle riittävät pehmeämmät luistimet, kun taas aktiiviselle juniorille tarvitaan jämäkämpi rakenne tukemaan kovempaa rasitusta. Valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi, miten usein ja millä tasolla nuori pelaa. Paremmissa luistimissa tulee myös mahdollisuus vaihtaa teriä, mikä on erinomainen lisä näin ulkojääkauden alla. Moni käyttää samaa luistinta sekä jääharjoittelussa että ulkojäillä, mutta vaihtaa terät aina ulkona pelattaessa, koska terät tylsistyvät helpommin ulkokentillä. Tämä säästää vanhempien ja huoltajien aikaa, sekä pitää pelaajat pystyssä treeneissä. Jäätreeneissä käytettäviä teriä olisi silti hyvä muistaa teroittaa riittävän usein.

Terissä on lisäksi eri profiileja, esim. Prosharp Bauer tarjoaa kolme teräprofiilia: jokaisessa on oma ainutlaatuinen tuntuma ja suorituskyvylliset ominaisuutensa. Näistä kannattaa kysyä myymälöistä tai meidän valmentajilta lisää ja mahdollisuuksien mukaan testata erilaisia, jotta itselle sopivin vaihtoehto löytyy. Erot ovat huimia!

3. Pitääkö ylin nauharivi jättää nauhoittamatta?

Tähän kysymykseen törmäämme usein. Jälleen vastaus on, että riippuu luistimesta (merkki, malli) ja pelaajan mieltymyksestä (toim. huom. vanhemmilla ja valmentajilla pitää olla ymmärrystä ohjata oikeaan suuntaan). Nilkan liikkuvuus eteen ja taakse on tärkeää, koska se vaikuttaa luistelutekniikkaan, voimantuottoon ja tasapainoon. Tietyillä merkeillä mallit ovat junioriluistimissakin jo erittäin jäykkiä eteen-taakse -akselilla, jolloin ylimmän nauharivin voi harkita jättävänsä tyhjäksi – ainakin sitä kannattaa testata. Toisaalta muun muassa Bauer käyttää Flexzone-teknologiaa, jossa nauhakuja joustaa ja luistin on suunniteltu niin, että se voidaan nauhoittaa ylös asti. Nauhat on syytä joka tapauksessa aina vetää sopivan kireälle.

 

Yhteenvetona: hyvä istuvuus ja luistimen mukavuus ovat nuorilla tärkeintä. Säännöllisestä teroituksesta täytyy pitää huolta – lapset eivät välttämättä tätä vielä itse ymmärrä, jolloin vastuu on aikuisilla.

Back to blog